1/10/2024

Nieuwe opzegregels

De wet tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels van verzekeringsovereenkomsten gaat in vanaf 1 oktober. Ze is van toepassing voor overeenkomsten die starten op 1 oktober 2024, of die stilzwijgend verlengd worden vanaf 1 oktober 2024.

Wat verandert er?

Gewijzigde opzegtermijnen: De grootste wijziging in de regels is dat verzekerden slechts twee maanden vóór de jaarlijkse vervaldag van hun verzekeringscontract opzeg moeten doen, als ze hun contract willen beëindigen voor de stilzwijgende verlenging. Tot nu toe bedroeg die termijn drie maanden. Langs de kant van de verzekeraars verandert er niets aan de opzegtermijn: als een verzekeringsmaatschappij een contract wil opzeggen, moet dat drie maanden vóór de vervaldag gebeuren.

Afwijkende regeling voor consumenten: Vanaf 1 oktober 2024 treedt er ook een nieuw artikel in werking dat van toepassing is op stilzwijgend verlengbare verzekeringsovereenkomsten die betrekking hebben op consumenten. Een consument is elke natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die buiten zijn handels,- bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen. Dit artikel zorgt ervoor dat consumenten hun verzekeringscontract op eender welk moment bij hun huidige verzekeraar kunnen beëindigen, met een opzegperiode van twee maanden. Er is wel een belangrijke voorwaarde: de polis moet al minstens één jaar lopen. Verzekerden kunnen ook aan hun nieuwe verzekeraar of zijn tussenpersoon vragen om de opzegformaliteiten voor hun rekening te nemen. De nieuwe verzekeraar zorgt er dan voor dat de nieuwe polis start uiterlijk bij het verstrijken van de opzegtermijn van de opgezegde polis. Tenslotte moet het vervaldagbericht voortaan het wettelijk opzegrecht vermelden.